Hvad er vektorgrafik?

Vektorgrafik er for mange mennesker et fremmed begreb, og det er en skam! Hvis man forstår at arbejde med formatet vil man opnå helt nye resultater.

Personligt synes jeg selv, at vektorgrafik er et must, når man arbejder med logodesign. Selv startede jeg med at lave alting i Photoshop, og dermed lavede jeg også selv logoer i rasterformat (opbygget af pixels) – det skyldtes ganske enkelt, at jeg ikke var klar over, at der fandtes andet på daværende tidspunkt.

Hvis man ønsker at arbejde med vektorgrafik er Illustrator Adobes bedste værktøj. Vektorgrafik fungerer på den måde, at man arbejder med matematiske udregninger (det er dog ikke noget man tænker over når man arbejder i programmet). Det kan godt lyde skræmmende hvis man aldrig har sluttet fred med matematikken, men det skal man overhovedet ikke lade sig skræmme af!

Raster-billedevektor-billede

På de to billeder her har jeg prøvet at illustrere forskellen på de to formater.
Til venstre ser vi et rasterbillede (jpg) og til højre et vektor (ai) – det er meget tydeligt at billedet til højre har glatte flotte kanter hvorimod det til venstre er pixeleret og uskarpt.

De mest kendte vektorformater er .SVG og .EPS

Så hvad kan vi bruge det til?

Tager vi udgangspunkt i logodesign endnu engang, så må man forestille sig at et logo skal bruges i mange forskellige størrelser: visitkort = meget småt, skilte = mellem stort, bannere = meget stort.
Hvis logoet var designet i rasterformat ville det komme til at se pixeleret ud nærmest uanset hvad vi valgte at gøre ved det, men med vektorformatet bliver det muligt for os at bruge samme fil til alle formål uden at tabe kvalitet.

Hvordan laver man eksisterende materiale om til vektor?

Logo før og efter vektorisering

Der er flere måder hvorpå man kan konvertere til vektor, og det er ikke altid nogen nem løsning. På billedet her over kan man se et logo jeg selv har tegnet om til vektor. Kunden havde kun logoet i ringe kvalitet og ønskede derfor at få det tegnet om til vektorgrafik.

Pen tool
Jeg har brugt pen-toolet til at tegne ovenpå det oprindelige billede, og derudover har jeg brugt brush til at lave nogle af de mindre detaljer (brush-tool i Illustrator arbejder også med vektorgrafik, hvorimod samme tool i photoshop arbejder i pixels).

Image trace
En anden løsning er at bruge image-trace (eller “billedevektor” på dansk) i Illustrator – med dette værktøj kan man lave billeder eller grafik om til vektor ved få klik (det skal dog siges at billedet aldrig vil komme til at ligne det originale 100% og at man nogle gange selv må justere).

Det er en vurderingssag hvilke værktøjer der fungerer bedst i et givent tilfælde – og det kræver et vist kendskab til Illustrator hvis man har tænkt sig at begive sig ud i vektoruniverset – selv har jeg kun arbejdet med vektorgrafik i et halvt år, men man kommer hurtigt ind i rutinerne hvis man bliver ved med at udfordre sig selv.