Adobe Experience Design er et af Adobes nyeste skud på stammen, og findes pt. kun i en beta version.

Men på trods af programmets mangler, har jeg alligevel valgt at skrive et indlæg om det, fordi det har gjort mit liv som designer væsentligt nemmere.

Hvad bruges Adobe Experience Design til?

Programmet er udviklet til at bygge vektorbaserede wireframes og mockups. Programmet har overraskende få værktøjer og muligheder, sammenlignet med andre Adobe programmer. Ikke desto mindre er det faktisk næsten de begrænsede muligheder, som jeg ser en styrke i. Når man arbejder med wireframes og mockups, er det nemlig vigtigt at man ikke fortaber sig i de små detaljer, men at man i stedet kan skabe hurtige og virkelighedstro billeder af det man gerne vil vise.

Specielle features ved programmet

Noget af det jeg elsker allermest ved Adobe Experience Design er muligheden for at lave interaktive prototyper, på en virkelig nem måde.

Hvis du skal designe en app, så har du mulighed for at vise hvordan man navigerer rundt i app’en, da programmet gør det muligt at linke knapper til forskellige sider i dokumentet. Nedenfor kan du se et screenshot fra programmet som viser, hvordan “menu-siden” i en app jeg har designet, linker til næsten alle andre sider i dokumentet.

Adobe Experience Design interaktiv

En anden fed feature er, at du kan dele prototypen virkelig nemt! Du genererer bare et online-link, og derefter kan alle med linket tilgå et online preview af din prototype. Dermed slipper man for at skulle sende tunge filer frem og tilbage, og du har mulighed for at ændre i designet løbende, og blot opdatere linket. En nyere funktion er også blevet tilføjet som gør det muligt for folk at kommentere på prototypen i den online visning.

Du kan se et eksempel på en online visning af ovenstående app her: Link til online prototype

Liste over smarte features:

 • Man kan lave sine prototyper interaktive ved at linke sider til hinanden
 • Man kan hurtigt kopiere indhold ved hjælp af “repeat grid” (tjek den feature ud! Really!)
 • Nemt, hurtigt, lækkert at arbejde i – laver knivskarpe resultater
 • Vektorbaseret design
 • Smarte hjælpelinjer
 • Online deling af prototyper
 • Dynamisk at arbejde i – nemt at lave ændringer i størrelsen på artboarded samt kopiere og lave nye artboards

Hvordan kommer jeg igang?

Du kan få adgang til programmet ved at downloade det her: Link til downloadside

Når programmet startes op præsenteres man for denne menu:

Adobe Experience Design

Som sagt: Meget simpelt!

Det første man skal tage stilling til er, om man vil åbne et alleredeeksisterende dokument, eller et nyt. Vælger man et nyt, så har programmet allerede nogle foruddefinerede formater til fx iPhone og website, men man kan også selv vælge størrelsen. Det er desuden meget nemt at ændre i dette når man arbejder i dokumentet, så fortvivl ej.

Jeg trykker bare på web, og vupti, så har programmet tryllet mit designlærred frem:

Adobe Experience Design interface

 

For at undgå at det her blogindlæg udvikler sig til en kvart roman, har jeg valgt at vise nogle af mulighederne i programmet ved hjælp af en video.

Den er speedet op, men originaloptagelsen var på 20 minutter, så det giver jo et fint indblik i, hvor hurtigt man kan lave en flot prototype, på meget kort tid.

Begrænsninger i programmet

Selvfølgelig har programmet også sine begrænsninger. Der er som sagt tale om en beta version – det betyder at programmet er i udviklingsfasen.

Der er ofte opdateringer, og jeg er altid vildt excited over hvilke nye features opdateringen bringer med sig.

Men for lige at liste nogle af de mest essentielle ting op:

 • Man kan ikke indsætte video
 • Man kan ikke justify sin tekst (lige marginer) hvilket er ret irriterende!
 • Man kan ikke lave links til en sektion på samme side – dette gør det sværere at visualisere fx. onepagere
 • Man kan ikke lave noget interaktivt UDOVER at linke imellem siderne
 • Det kan være svært at arbejde med billeder i programmet så de får det ønskede format

Jeg synes Adobe Experience Design er et genialt program, men det er helt klart at hvis man vil lave prototyper med mere avancerede funktioner, så vil man hurtigt løbe ind i problemer og finde XD utilstrækkeligt. Selv har jeg haft god erfaring med at bygge prototypen op i InDesign, hvis XD har vist sig utilstrækkelig. Her har man nemlig flere muligheder og mere frihed til at gøre som man vil, og der er ligeledes mulighed for at lave interaktive funktioner såsom knapper, video og links.