Video som medie er virkelig vundet frem indenfor de seneste år. Vi mennesker elsker video – i hvert fald når afsenderen formår at få lyd, billede og storytelling til at gå op i en højere enhed. Og det er her, at mange folk går galt i byen. Vi får tudet ørene fulde om at “video er det nye”, og “hvis du vil skille dig ud fra mængden, så lav en video”. Sandheden er dog, at en video ikke altid er svaret – fordi det langt fra er alle, der mestrer at lave en god video. Men fortvivl ej! Jeg er her for at hjælpe dig med netop dette.

4 gode råd til en god videoansøgning

1. Show don’t tell

Det er her allerflest rammer ved siden af med deres videoansøgninger. Mange tror fejlagtigt at de skal bruge videomediet til at læse deres CV op, eller fortælle hvad de hedder og hvad de er gode til. Forkert. Du skal bruge videomediet til at VISE hvad du er god til. I sidste ende handler en ansættelsesproces om, at arbejdsgiveren kan forestille sig, at du er det rigtige match. Så jo nemmere du gør det for arbejdsgiveren, at se hvor godt du passer ind, des større chance er der, for at du bliver valgt til stillingen.

Lad mig give nogle eksempler:

Arbejder du med marketing, så viser du hvad du er god til ved at lave en video med gennemtænkt storytelling, og hvis du selv skal tale i videoen så viser du, at du er velformuleret og skarp til at kommunikere. På den måde er det underordnet at fortælle at du er god til at kommunikere, for modtageren vil slet ikke være i tvivl.

Arbejder du som kok kan du filme dig selv i køkkenet imens du laver mad, og vise at du er god til at anrette en lækker tallerken. Du kan fortælle hvorfor du elsker at lave mad, så din passion kommer til udtryk.

Arbejder du med noget kreativt er det oplagt at vise nogle af dine slutprodukter. Det er også oplagt at vise hvordan du arbejder, er du fx. kunstmaler, så film dig selv imens du arbejder på et maleri. Proces er med til at vise, at der ligger tanke bag dine værker.

Arbejder du indenfor økonomi, finans eller konsulentbranchen kan du falde i en kasse sammen med alle andre. Her bliver du hurtigt bare et jakkesæt med en hjerne, så sørg for at give en bid af dig selv og din personlighed – dog uden at det bliver for useriøst. Her er din fremtoning og autoritet vigtig, fordi det fylder meget i dit job, og det er derfor dét du skal vise i den sammenhæng.

2. Keep it short and sweet

Undgå at lave din video for lang. Vi snakker højest 2-3 minutter, og gerne kortere. Videoen skal opfattes som en “teaser” for dig som person – så kan I tage resten til jobsamtalen.

3. Kend din modtager

Sæt dig ind i den virksomhed du ansøger hos – ellers kan du hurtigt gå galt i byen med din video. Det er vigtigt at arbejdsgiveren kan forestille sig at have dig som medarbejder på arbejdspladsen, så hvis du udstråling og fremtoning er helt off, vil videoen have en negativ effekt. Du bør som minimum have en idé om:

  • Hvilken dresscode har arbejdspladsen? Skal du have formelt tøj på, eller skal det være mere afslappet?
  • Er det en ung eller moden arbejdsplads? Det har betydning for hvordan du taler. Skru ned for de moderne vendinger hvis der er tale om en mere moden arbejdsplads. Ikke noget YOLO, LOL eller fuck. De ord skal du nok bare glemme generelt..
  • Humor eller ej? Gør op med dig selv om det er en arbejdsplads der kan tåle lidt humor – hvis du vurderer at de kan bære det, så er det med til at gøre din video mere personlig og lettere at huske. Humor er dog en individuel smag, og derfor er det også altså et sats. Man kan vinde stort, men man kan også tabe på det.

4. Find dit unikke take

Det er vigtigt at din video har personlighed. Tænk over hvad du kan gøre med din video, som andre folk ikke gør. Prøv at finde en skæv vinkel på det. Det kan være at du filmer så man kun ser halvdelen af dit ansigt. Det kan være et anderledes format. Det kan være et anderledes lydspor, et filter, en måde at optage på eller noget andet. Det vigtigste er, at man får en fornemmelse af at der er blevet lagt noget energi i videoen, og at den ikke bliver kedelig.

Opskriften på en dårlig video

Sådan brugte jeg video til at få mit drømmejob

For 1,5 år siden købte jeg et nyt professionelt kamera lige inden min sommerferie. For at lære mit nye kamera at kende besluttede jeg mig for at lave en video, og da jeg vidste at jeg inden længe skulle i gang med at søge praktikplads, var det oplagt at lave en video til netop det formål. Resultatet kan du se her:

Idéen om at lave videoen udsprang altså mere af et ønske om at blive fortrolig med mit nye udstyr, end om at “sælge” mig selv. Det synes jeg er ret interessant, for videoen bærer præg af en kærlighed for detaljen, hvilket er med til at løfte hele oplevelsen – og det er ikke sikkert at det var kommet til udtryk, hvis videoen var udsprunget af idéen om den klassiske videoansøgning.

Lydsporet er ligeledes ret specielt. Jeg har erfaret at det enten er noget folk elsker eller hader – der findes intet midt i mellem. Og det er præcis sådan det skal være. Jeg tog et valg man kunne mærke. Provokation er helt klart et greb jeg har gjort brug af i min video. Det skulle gerne være noget der kunne få folk op ad sæderne, og derfor brugte jeg meget tid på at finde det helt rette soundtrack til min video. Det skulle passe til min personlighed, og det skulle have kant.

Måske var det netop fordi at videoen havde kant, at den blev modtaget så positivt. Der gik ikke længe før jeg blev inviteret til samtale efter at jeg havde sendt videoen – og den blev rost til skyerne. Det kan virkelig godt betale sig, at give et lille stykke af sig selv, også selvom det kan virke skræmmende.

Jeg håber at du kan bruge mine råd til at komme i gang med videoansøgningen.

Husk at have det sjovt imens – så bliver den automatisk mange gange bedre. Held og lykke.