Står du i den situation at du snart skal finde praktikplads? Ved du hverken hvad du skal stille op eller forvente? Så læs med her om mine erfaringer.

Forventninger og krav

Først og fremmest er det vigtigt at gøre op med sig selv, hvilke krav og forventninger man har til sit kommende praktiksted. Praktikforløbet er både en gave til dig, men også til virksomheden – så se det som et ligeværdigt forhold hvor i begge har ret til at stille krav. Du skal ikke bare tage det første du får tilbudt, hvis du ikke føler at det matcher dine ønsker.

Det er også en god idé at gøre sig overvejelser om, hvilken type virksomhed man vil være praktikant i. Der er forskel på hvor meget ansvar og hvor bredt et område man kan dække i forskellige typer virksomheder. Der er også forskel på om du sidder alene indenfor dit felt, eller om der er uddannede folk du kan spørge til råds og lære fra på praktikstedet.

Så find ud af med dig selv, om du helst vil være i en stor virksomhed hvor du ofte vil få et mere specifikt arbejdsområde, eller om du hellere vil være i en mindre virksomhed hvor dine arbejdsopgaver ofte vil variere og være meget brede.

Forberedelse

Nu kommer den hårde del – for hvis du vil have en god praktikplads kræver det noget af DIG. Du bør have et opdateret portfolio som viser hvad du kan, og optimalt set bør den også afspejle dig som person. Du bør også sørge for at have noget materiale klar, enten i form af visitkort, flyer, CV eller ansøgninger. Derudover bør du holde dig opdateret for praktikopslag, og selv undersøge og opsøge de steder du kunne være særligt interesseret i. Husk på at det er okay at kontakte virksomheden, og selv fortælle hvad du som praktikant kan tilbyde dem, selvom de ikke aktivt har søgt én med netop din profil og baggrund. Hellere spørge en gang for meget, end en gang for lidt.

Kontakt

Det er nu på tide at komme i kontakt med virksomhederne – en god mulighed er at deltage i messer/arrangementer med henblik på netop dét. På Erhvervsakademi Aarhus afholder de hvert semester “company day” hvor en masse virksomheder kommer ud på skolen for at snakke med kommende praktikanter.

Company day

Som man kan se på billedet er der RIGTIG mange mennesker – og det kan derfor også for virksomhederne være svært at huske folk efterfølgende medmindre man har gjort en aktiv indsats for at blive husket. Da jeg skulle til company day havde jeg sørget for at have mine visitkort klar, og derudover lavede jeg en flyer på dagen hvor jeg skrev lidt mere uddybende omkring mig.

praktik

Det er super grænseoverskridende at være til et arrangement som dette, og det er bestemt ikke noget alle er lige gode til. For mig var det sværest at komme i gang, men jeg startede med at gå sammen med en af mine klassekammerater og så var det lidt nemmere. Derefter finder man hurtigt ud af at det ikke er farligt, og bagefter var det en fed fornemmelse at have snakket med en masse spændende virksomheder.

Handling

Efter et arrangement som company day er det både en mulighed at en eller flere virksomheder tager kontakt til dig ovenpå jeres snak, eller at du selv tager kontakt til dem (det skal du selvfølgelig kun gøre hvis du er interesseret i at vide mere, få en samtale hos dem, eller at du har aftalt at sende yderligere materiale). Derudover er det nu hvor du bare skal sørge for at komme i kontakt med alle dem du er interesseret i, og få stablet nogle samtaler på benene så du hurtigt kan få afklaret hvor du er interesseret i at komme i praktik.

 

Samtaler

Nu er du nået dertil hvor du skal til samtale(r). Det er helt i orden at have flere samtaler – som sagt skal du som praktikant også stille krav til praktikstedet og derfor er det en god idé at “tjekke markedet ud”. Jeg var til 3 samtaler og fik tilbudt 5. Til samtalen er det vigtigt at du får afklaret hvad virksomheden forventer af dig, men det er også vigtigt at du får klarlagt hvad du forventer af dem. Derudover er det min erfaring at virksomheden gerne vil vide hvornår du har tænkt dig at starte og hvornår du har tænkt dig at slutte praktikforløbet. Samtalen er også en oplagt mulighed for at tjekke arbejdspladsen ud, og få en bedre fornemmelse for om du passer ind. Når du har været til en samtale aftaler du med virksomheden hvornår du enten skal høre fra dem, eller hvornår de skal høre fra dig. Sørg for at være rimelig, men giv samtidig dig selv muligheden for at have lidt tid til at tage din beslutning. Hvis bolden ligger på deres bane, så sørg for at de ikke kan trække tiden ud alt for længe så du bare går og bliver holdt hen.

 

Aftalen

Ovenpå samtalefasen er det nu blevet tid til at indgå en endelig aftale. Det er meget forskelligt hvordan dette trin foregår. Nogle indgår en aftale imens de sidder til samtalen, mens andre melder tilbage hvorvidt de har fået pladsen/vil have pladsen (alt efter om beslutningen ligger hos elev eller virksomhed). Det er ikke så vigtigt hvordan det foregår, det vigtigste er bare at man bliver enige og aftaler hvornår praktiksaftalen* skal underskrives. I nogle virksomheder har de selv en kontrakt der skal udfyldes, men skolens kontrakt skal underskrives uanset hvad.

* praktikaftalen er en kontrakt som praktikant, vejleder og praktiksted er inde over for at sikre at der er klare retningslinjer for opgaver, tidsperiode og retningslinjer.

Huskeliste

  • Find ud af hvad du vil have ud af din praktik og hvor du drømmer om at komme hen
  • Udarbejd et portfolio som afspejler dig og dine kompetencer
  • Sørg for at have visitkort eller andet materiale som du kan dele ud
  • Deltag i arrangementer hvor du kan komme i kontakt med virksomheder
  • Hold dig opdateret i praktikopslag og tag handling når du finder noget interessant
  • Få aftalen i hus når der er gensidig interesse
  • HUSK PRAKTIKAFTALEN – DET ER DIN GARANTI